KIEV - Premier Nikolaj Azarov van Oekraïne is onthutst over het besluit van een gemeente in de westelijke regio Lvov om een straat te vernoemen naar de Oekraïners die tijdens de Tweede Wereldoorlog met de nazi's meevochten.

Premier Nikolaj Azarov van Oekraïne is onthutst over het besluit van een gemeente in de westelijke regio Lvov om een straat te vernoemen naar de Oekraïners die tijdens de Tweede Wereldoorlog met de nazi's meevochten.

''Het is een schande voor heel het land. Ik ben diep geschokt. Ik kan er niet bij dat dat in ons land mogelijk is'', zo reageerde de premier. Dat meldden plaatselijke media vrijdag.

De rechtse partij Svoboda, die de laatste verkiezingen in Lvov won, nam het initiatief voor de wijziging van de naam.

Nachtigall

De Straat van de Vrede heet nu Straat van de Medestrijders van (het nazibataljon) Nachtigall. Dat bataljon werd in februari 1941 opgericht en streed na de inval van de nazi's in de Sovjet-Unie 4 maanden later tegen de Sovjetstrijdkrachten.

Azarov verweet de partij van oud-premier Joelia Timosjenko dat zij de naamsverandering steunt. Timosjenko is een verbitterde tegenstander van de regering in Kiev. Deze week werd zij wegens ambtsmisbruik tot 7 jaar cel veroordeeld.