NEW YORK - De grote schoonmaak van de protesten tegen Wall Street in een park in New York (Occupy) die was aangekondigd voor vrijdagochtend (plaatselijke tijd), is op het laatste moment uitgesteld.

Dat meldde de gemeente New York. Vrijdagochtend om 7 uur (13.00 uur Nederlandse tijd) zou het protest worden opgebroken.

De honderden betogers bivakkeren daar al sinds 17 september en veroorzaken volgens de particuliere eigenaren onhygiënische en onveilige toestanden. Ze protesteren tegen de inhaligheid en macht van de financiële wereld.

Een uur voor de geplande schoonmaak verzamelden enkele honderden mensen zich in het park. Toen ze hoorden dat de verwijdering van het protest niet doorging, steeg volgens persbureau AP een luid gejoel op.

Arrestanten

Een groep demonstranten marcheerde vervolgens richting Wall Street, meldt NBC New York.

Zeker drie mensen werden gearresteerd omdat ze niet op de stoep maar op straat liepen, wat verboden is, bij het plein waar een handgemeen met de politie plaatsvond. Een van de arrestanten had een bebloed gezicht.

Het is nog onduidelijk tot wanneer de schoonmaak is uitgesteld. ''Dit is een overwinning voor ons'', zei Tania Barragan, de woordvoerster van de actievoerders. Die bekijken op dit moment hoe ze hun bivakactie gaan voortzetten in het park, dat ze hebben omgedoopt in Liberty Plaza.

Wereldwijde actie

De activisten hadden aangekondigd dat ze zich zouden verzetten tegende schoonmaak. Ze vermoeden dat het een opzetje was tussen de autoriteiten en de eigenaren van het park om het protest een dag voor de wereldwijde actie van Occupy op te breken.

Ook in Nederland staan zijn zaterdag Occupy demonstraties aangekondigd in Amsterdam en in Den Haag.

Op Facebook hebben meer dan 3600 mensen aangegeven bij de demonstratie op het Beursplein in Amsterdam aanwezig te zijn. Voor Den Haag staat de teller op ruim 1300.