AMSTERDAM - Er is een sterk verhoogde radioactiviteit gemeten in het centrum van de Japanse hoofdstad Tokio. Het stralingsniveau zou zelfs hoger zijn dan in het geëvacueerde gebied rondom de beschadigde kerncentrale Fukushima.

Dit zeggen lokale ambtenaren volgens CNN donderdag (lokale tijd) tegenover de Japanse telivisiezender NHK. De plaatselijke overheid ziet geen direct gevaar voor de volksgezondheid.

Nobuto Hosaka, burgemeester van het stadsdeel Setagaya, zegt geschokt te zijn door deze ontdekking.

Tijdens een zoektocht naar de oorzaak van het hoge stralingsniveau, kwamen ambtenaren terecht in de kelder van een huis een glazen flessen tegen. Ze vermoedden dat de flessen verantwoordelijk zijn voor de verhoogde straling.

Wetenschappers hebben vrijdag bevestigd dat de verhoogde radioactiviteit in Tokio niets te maken heeft met de kerncentrale in Fukushima. De straling is inderdaad afkomstig uit tientallen flessen en reageerbuizen met een witte poederachtige stof die in de kelder stonden, zo meldt Japan Times.

Het huis waar de flessen zijn gevonden is van een 90-jarige vrouw die er sinds februari niet meer woont. De vrouw zegt dat ze niet op de hoogte was van de flessen in haar kelder.

Hek

Masahiro Fukushi, een stralingsdeskundige van de Tokio Metropolitan Universiteit, zegt het hoge stralingsniveau te hebben gemeten in een hek waar veel kinderen komen. Het stralingsniveau is niet hoog genoeg voor een evacuatie-oproep.

“Deskundigen laten weten dat we ons geen zorgen hoeven te maken over de volksgezondheid, zelfs als je in de buurt van het hek bent. Maar er zijn scholen in de omgeving en dus moeten we uit voorzorg voorkomen dat mensen in dit gebied komen”, zegt het bestuur van Setagaya in een persbericht.

Bezorgd

Inwoners van Tokio zijn bezorgd na de recente berichtgeving. Dit alles heeft te maken met eerder lekkende reactoren van de kerncentrale in Fukushima. Japan werd in maart getroffen door een ersntig nucleaire ramp doordat de kerncentrale werd beschadigd na een zware aardbeving en tsunami.