TEL AVIV - Een man heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een monument voor de vermoorde Israëlische premier Yitzhak Rabin in Tel Aviv beklad. Dat is vrijdag bekendgemaakt.

De man heeft het monument besmeurd met witte verf en de leuzen 'Price Tag' en 'Free Yigal Amir' neergekalkt. Amir is de man die Rabin in 1995 vermoordde.

De verwarde man was boos over de vrijlating van militair Gilad Shalit in ruil voor 1027 Palestijnse gevangenen. Israël heeft die ruil gesloten met de Palestijnse beweging Hamas.

Volgens politieberichten zijn onder de gevangenen die vrijgelaten worden, ook de daders van een aanslag op een restaurant in Jeruzalem in 2001. Daarbij kwamen de ouders en drie broers van de man om het leven.

Price Tag

De leus 'Price Tag' slaat op de aanvallen van extremistische Joodse kolonisten. Bij deze aanvallen door militanten zijn Palestijnse moskeeën en olijfbomen het doelwit.

Het gaat om wraakacties, de 'prijs' die Palestijnen moeten betalen voor incidenten waarbij kolonisten om het leven komen of gewond raken.

Monument Rabin beklad