NEW YORK - De deelnemers aan de protesten tegen Wall Street in New York (Occupy) maken zich op voor een confrontatie met de autoriteiten.

Dat meldden Amerikaanse media vrijdag.

Honderden mensen bivakkeren sinds 17 september in het Zucotti Park in Manhattan. De particuliere eigenaren van dat voor het publiek toegankelijke park hebben aangekondigd dat ze vrijdag een grote schoonmaak uitvoeren vanaf 07.00 uur (13.00 uur Nederlandse tijd).

De betogers vermoeden een opzetje tussen de autoriteiten en de eigenaren van het park om het protest op te breken, een dag voor de wereldwijde actie van Occupy.

De activisten hebben aangekondigd dat ze zich zullen verzetten tegen verwijdering uit het park. De organisatoren hebben ook hun sympathisanten opgeroepen om zich vanaf 06.00 uur te verzamelen in het park.

Politie

De eigenaren van Zucotti Park, dat ongeveer 30 bij 100 meter meet, kondigden de schoonmaak donderdagavond aan. Ze leverden toen, begeleid door de politie, brieven af bij de betogers.

Daarin stond ook dat de eigenaren voortaan de regels willen handhaven. Zo is het vanaf vrijdag niet langer toegestaan om in tenten en slaapzakken te verblijven in het park. In de afgelopen weken werd dat oogluikend toegestaan.

''Wees gewaarschuwd, dit is een tactiek die burgemeester Bloomberg vaker heeft gebruikt om protesten te beëindigen en een tactiek die ook is ingezet tegen soortgelijke protesten in Europa'', aldus de organisatoren van Occupy Wall Street op hun Facebookpagina.

Pepperspray

Begin oktober werden honderden mensen in New York gearresteerd tijdens een mars over de Brooklyn Bridge. Er ontstond verder commotie over een agent die pepperspray in de ogen van vreedzame demonstranten spoot.

Eigenaar Brookfield Office Properties stelde dat de situatie in het toiletloze groengebied onhygiënisch en onveilig is. Buren zouden hebben geklaagd over de betogers.

Die zouden zich onzedelijk gedragen, drugs gebruiken en stinken. In een reactie begonnen de betogers het park schoon te bezemen. Ze doen doorgaans hun behoefte in de toiletten van restaurants en bars in de omgeving.

Occupy Wall Street