WASHINGTON - De Verenigde Staten zullen Iran verder en verder isoleren, na het verijdelde plan van twee Iraniërs om de Saudische ambassadeur te vermoorden.  

Dat heeft president Barack Obama donderdag gezegd. ''Iran moet de prijs betalen voor zulk gedrag'', aldus Obama.

Obama liet zich voor het eerst openlijk uit over het vermeende complot. Hij herhaalde dat de Verenigde Staten geen enkele strafmaatregel tegen Iran uitsluiten. Het ministerie van Defensie had woensdag echter laten weten dat militair ingrijpen vooralsnog niet aan de orde is.

Gesproken

De Verenigde Staten zeggen inmiddels rechtstreeks met Iran te hebben gesproken over de situatie. Het is niet bekend wat de beide landen elkaar hebben meegedeeld.

Een woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei ook dat Washington ''nu niet bereid is om verder uit te leggen wie met wie heeft gesproken, en waar''.

Elementen

Het Amerikaanse ministerie van Justitie maakte dinsdag bekend dat twee Iraniërs bomaanslagen in de VS wilden plegen. Ze zouden onder meer van plan zijn geweest de Saudische ambassadeur te vermoorden. Het tweetal kreeg steun van ''elementen binnen de Iraanse regering'', aldus Washington.

Iran ontkent alle beschuldigingen. Volgens Teheran hebben de VS het terreurcomplot verzonnen om de aandacht af te leiden van problemen in eigen land. Ayatollah Ali Khamenei sprak donderdag van ''doelloze en domme methodes van ongelukkige en verwarde beleidsmakers in het Westen om Iranofobie te verspreiden''.