DEN HAAG - De rechters van het Joegoslavië-Tribunaal hebben bepaald dat het proces tegen de Bosnisch-Servische oud-generaal Ratko Mladic niet wordt gesplitst in twee zaken.

Dat meldden ze donderdag aan de aanklagers en aan de advocaat van Mladic.

Hoofdaanklager Serge Brammertz wilde dat Mladic zou worden berecht in twee afzonderlijke processen.

Het recht kan volgens hem zo sneller zijn beloop krijgen. Het eerste proces zou moeten draaien om de genocide in de moslimenclave Srebrenica in juli 1995, die relatief eenvoudig te bewijzen zou zijn.

Broze gezondheid

Later zou Mladic dan moeten worden berecht voor oorlogsmisdaden die onder zijn leiding eerder en elders zouden zijn begaan.

Brammertz wees in augustus in zijn verzoek voor splitsing op de broze gezondheid van de 69-jarige Mladic. De slachtoffers en nabestaanden van misdaden tijdens de oorlog in Bosnië (1992-1995) zijn volgens Brammertz het best gediend bij een zo snel mogelijk proces en vonnis.

Liesbreuk

Mladic werd pas in mei gearresteerd in Servië, bijna 16 jaar nadat hij was aangeklaagd door het in Den Haag gevestigde tribunaal. De verdachte werd in augustus in het VN-detentiecentrum in Scheveningen geopereerd aan een liesbreuk.

Deze week werd hij opgenomen in Ziekenhuis Bronovo in Den Haag, volgens Servische media in verband met een longontsteking. Eerder had Mladic tijdens voorbereidende zittingen al gezegd dat hij kampt met ernstige gezondheidsklachten.

Milosevic

Brammertz wilde voorkomen dat er iets soortgelijks gebeurt als in het proces tegen de Servische en Joegoslavische leider Slobodan Milosevic (1941-2006). Die overleed tijdens het proces in zijn cel. De rechters vinden het echter onwenselijk dat de zaak wordt gesplitst.

Mladic zou mogelijk worden benadeeld door een eerder vonnis in de Srebrenica-zaak en eventuele beroepsprocedures, die dan parallel zouden lopen aan het tweede proces. Getuigen zouden ook veel te zwaar worden belast, aangezien ze vaker naar Den Haag zouden moeten reizen om verklaringen af te leggen.

Alles over het proces rond Mladic