AMSTERDAM - Het Franse Openbaar Ministerie gaat de vroegere IMF-topman Dominique Strauss-Kahn niet vervolgen.

De schrijfster Tristane Banon beschuldigde hem van poging tot verkrachting. Het incident dateert van 2003.

Het kantoor van de aanklager zei dat er alleen bewijs is voor mogelijke aanranding en niet voor verkrachting. Aanrandingen verjaren eerder dan pogingen tot verkrachting.

De nu 32-jarige Banon zegt dat Strauss-Kahn haar ''als een chimpansee besprong'', toen zij hem in 2003 interviewde. Strauss-Kahn heeft die beschuldiging weersproken. Hij probeerde haar weliswaar te kussen, maar toen Banon zijn avances afweerde, drong hij naar eigen zeggen niet aan.

Technische redenen

David Koubbi, de advocaat van Banon, stelde dat Strauss-Kahn ''om technische redenen'' aan vervolging is ontsnapt. Koubbi zei dat de oud-minister en coryfee van de Franse socialisten zich er tevreden mee moet stellen dat hij een onbestrafte aanrander is. Een advocaat van Strauss-Kahn stelde dat zijn cliënt nu van alle blaam is gezuiverd.

Banon deed dit jaar aangifte tegen de socialistische oud-minister, nadat die in mei in de Verenigde Staten was opgepakt.

Hij zou hebben geprobeerd een kamermeisje van het hotel in New York waar hij logeerde, te verkrachten. Justitie trok de aanklacht in, omdat zij twijfelde aan de geloofwaardigheid van de vrouw.