AMSTERDAM - De regering van Jemen heeft er bij de VN-Veiligheidsraad op aangedrongen om niet met een resolutie met maatregelen tegen het regime van president Ali Abdullah Saleh te komen.

In plaats daarvan verlangt de Jemenitische overheid naar een politieke oplossing om het land weer op het juiste spoor te krijgen, zo meldt het persbureau AFP.

Demonstranten in Jemen eisen al maandenlang het vertrek van Saleh en hopen op actie vanuit de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN). De raad kwam dinsdag bijeen om de situatie in Jemen te bespreken.

De Gulf Cooperation Council (GCC), een handelsblok van zes Arabische landen, heeft een vredesplan voorgelegd. In dit plan staat dat Saleh zou moeten meewerken aan een overgangsregering. Maar de president, die al 33 jaar aan de macht is, weigert de overeenkomst te ondertekenen.

Ontwerpresolutie

Groot-Brittannië en andere Europese landen zijn bezig met het opstellen van een ontwerpresolutie die zij de komende dagen aan de Veiligheidsraad zullen presenteren.

Uit een brief die de VN ontving van de Jemenitische oppositionele jeugdbeweging blijkt dat sinds het uitbreken van de massale protesten tegen Saleh al zeker 861 doden en 25.000 gewonden zijn gevallen. Precieze aantallen zijn lastig te verifiëren omdat er in het land nauwelijks journalisten worden toegelaten.

Zaterdag beloofde Saleh op de staatstelevisie zijn macht ''in de komende te zullen opgeven''. De president heeft al vaker ingestemd met voorstellen om af te treden. De oppositie gelooft hier niet in en zegt door te gaan met vreedzame demonstraties.