AMSTERDAM - News Corp, het mediabedrijf van Rupert Murdoch, is na het afluisterschandaal bij tabloid News of the World opnieuw in opspraak.

De Europese uitgever van de Wall Street Journal, Andrew Langhoff, is opgestapt na een intern onderzoek naar een dubieuze deal met een in Nederland gevestigd bedrijf. Dat heeft de krant donderdag gemeld.

Langhoff had een deal gesloten met het bedrijf Executive Learning Partnerships (ELP). De Wall Street Journal beloofde positief over het bedrijf te schrijven.

Oplage gemanipuleerd

In ruil daarvoor kocht ELP een groot deel van de Europese oplage van de krant voor een eurocent per stuk. Op deze manier werd de oplage kunstmatig hoog gehouden.De Europese oplage bedraagt officieel in totaal 75 duizend stuks.

De Europese editie van de zakenkrant werd in 1983 opgericht. In 2007 kocht Rupert Murdochs mediabedrijf News Corp het dagblad op. In een redactioneel commentaar verzekerde toenmalig uitgever Louis Gordon Crovitz dat zowel de nieuws- als de opiniepagina's redactioneel onafhankelijk zouden blijven van de nieuwe eigenaar.