TRIPOLI - De Nederlandse ambassadeur in Libië heeft meteen na de opening van de ambassade woensdag bij de Libische autoriteiten aandacht gevraagd voor het onderzoek naar de vliegramp in Tripoli van mei 2010.

''Ik breng het op in algemene zin'', aldus ambassadeur Gerard Steeghs donderdag. Bij de ramp kwamen zeventig Nederlanders om het leven.

Het is nog onduidelijk wie er van Libische zijde verantwoordelijk is voor het onderzoek. De ambassadeur benadrukt dan ook geen valse hoop te willen geven over het tempo van het onderzoek.

''Het zal niet zo zijn dat dit ineens in sneltreinvaart wordt opgelost.'' De afgelopen maanden lag het onderzoek naar de ramp stil door de gevechten in Libië.

Volgens de ambassadeur is de vliegramp één van de onderwerpen waar de diplomatieke post mee bezig is. Verder wordt gewerkt aan het vertegenwoordigen van de economische belangen van Nederland en worden er doorlopend politieke rapportages gemaakt die voor de minister van belang zijn.

De ambassade was sinds half maart dicht door de gevechten in Libië. De post heeft de deuren weer geopend, omdat de veiligheidssituatie in de hoofdstad is verbeterd.