KABUL - De Amerikaanse Chinook-helikopter die op 6 augustus neerstortte in de Tangi-vallei in de Afghaanse provincie Wardak is niet door rebellen in de val gelokt.

Dat staat in een Amerikaans militair rapport dat woensdag is verschenen. Bij het neerstorten kwamen alle 38 inzittenden om, onder wie zeventien leden van het elitekorps Navy SEAL's. Het was het grootste verlies dat de Amerikaanse strijdkrachten tot nog toe in Afghanistan leden.

De helikopter werd volgens het rapport neergehaald door een raketgranaat. Het projectiel trof de achterste rotor, waardoor het toestel begon te spinnen en vervolgens loodrecht neerviel en in brand vloog.

In de helikopter zat een snellereactie-eenheid die jacht maakte op Taliban-rebellen. Het rapport ontzenuwt speculaties dat de eenheid in de val was gelokt door rebellen die wisten waar die zou landen.

"Het neerschieten was niet het gevolg van een uitgezette val, maar het gevolg van het feit dat de vijand extra alert was door drieënhalf uur van luchtoperaties van de coalitie boven het noordwestelijke deel van de Tangi-vallei."