TRIPOLI - Er is onduidelijkheid over de vermeende arrestatie van Mutassim Kaddafi, een zoon van de verdreven Libische dictator.

Een adviseur van de NTC, de nieuwe machthebbers in het Noord-Afrikaanse land, meldde woensdag dat de zoon in Sirte was opgepakt en vervolgens overgebracht naar Benghazi.

De BBC kon echter donderdagochtend vroeg in Benghazi geen officiële bevestiging krijgen van het bericht over de arrestatie. Ook persbureau AFP kreeg geen bevestiging van de woordvoerder van de militaire raad van de NTC.

De Arabische nieuwszender al-Arabiya meldt donderdag dat er volgens NTC-woordvoerder Jalal el-Gallal geen bevestiging is van de arrestatie van Mutassim.

Op het Martelarenplein (voorheen het Groene Plein) in de hoofdstad Tripoli brak woensdagavond wel gelijk een feest los. Reuters meldt hoe aanhangers van de nieuwe machthebber van Libië vreugdeschoten lostten en dat de vermeende arrestatie ook elders in het land werd gevierd.

Strijd

Benghazi is sinds het begin van de opstanden tegen het regime van Muammar Kaddafi in februari de uitvalbasis van de Libische oppositie. Kaddafi's geboorteplaats Sirte is een van de laatste steden waar getrouwen van het oude regime nog tegenstand bieden aan strijders voor de nieuwe machthebbers, de Nationale Overgangsraad (NTC).

De NAVO heeft woensdag opnieuw aanvallen uitgevoerd op Sirte als op de woestijnplaats Bani Walid, waar ook nog gevochten wordt door Kaddafi-getrouwen en revolutionairen. Dat laat het militaire bondgenootschap, dat sinds maart de strijd van de toenmalige rebellen tegen het Kaddafi-regime steunt, donderdag laten weten.

Libie: A= hoofdstad Tripoli, B=Sirte, C=Benghazi

Grotere kaart weergeven

Vals

In het verleden waren er ook al berichten over het oppakken van een zoon of van de woordvoerder van Kaddafi die later vals alarm bleken te zijn.

Als het bericht wel klopt, is het voor het eerst dat een naaste van Kaddafi in handen komt van de NTC. Honderden Libiërs gingen na de bekendmaking alvast de straat op om feest te vieren met vuurwerk en schoten in de lucht.

Mutassim (1975) is de vijfde van Kaddafi's zeven zonen. Onder zijn vader was hij de nationale veiligheidsadviseur en luitenant-kolonel in het leger. Mutassim behoorde tot de hardliners van het regime.

Na de val van Tripoli eind augustus week hij uit naar Sirte. Daar zou hij de laatste weken het verzet tegen het nieuwe bewind hebben geleid.

Het Nederlandse fotomodel Talitha van Zon verbleef in augustus in Tripoli op uitnodiging van Mutassim Kaddafi.

Overzicht: de kinderen van Kaddafi

Alles over de onrust in het Midden-Oosten