LONDEN - De Britse premier Cameron wil de regels voor de troonsopvolging veranderen. Zo moeten leden van de koninklijke familie het recht krijgen om met katholieken te trouwen zonder uitgesloten te worden van de troonsopvolging.

Het verbod op huwelijken met katholieken vindt zijn oorsprong in het conflict van de 16e-eeuwse koning Hendrik VIII van Engeland met de paus.

Cameron vindt het een ''historische anomalie'' dat het verbod eeuwen later nog steeds van kracht is.

Ook vindt hij niet te rechtvaardigen dat het verbod alleen voor katholieken geldt en niet voor ''andere geloofsovertuigingen''. Het staat de troonsopvolger nu al vrij om met een jood, hindoe of moslim te trouwen.

Gediscrimineerd

Ook wil de conservatieve leider dat meisjes niet meer worden gediscrimineerd. Nu hebben jongens nog voorrang op een oudere zus.

Behalve van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland is koningin Elizabeth II staatshoofd van vijftien andere onafhankelijke en soevereine landen, allemaal voormalige Britse koloniën. Cameron heeft alle regeringsleiders een brief geschreven met zijn voorstel.

Canada

Zij heeft koninkrijken in tal van maten: Canada, na Rusland het grootste land ter wereld, en Tuvalu, na Vaticaanstad, Monaco en Nauru het kleinste land ter wereld.

De meeste koninkrijken van Elizabeth liggen in of vlakbij het Caraïbisch gebied: Antigua en Barbuda, de Bahama's, Barbados, Belize, Grenada, Jamaica, Saint Kitts en Nevis, Saint Lucia en Saint Vincent en de Grenadines.

De overige vier koninkrijken liggen ook bij elkaar in de buurt: Australië, Nieuw-Zeeland, Papoea-Nieuw-Guinea en de Salomonseilanden.