ROME - De voltallige oppositie heeft woensdagavond besloten weg te blijven wanneer premier Berlusconi donderdag het vertrouwen vraagt aan de Italiaanse Kamer van Afgevaardigden.

Dit meldde persbureau ANSA. De oppositie komt wel vrijdag om nee te stemmen inzake het vertrouwen in het centrumrechtse kabinet.

Berlusconi (75) verloor dinsdag een cruciale stemming over de in Italië vereiste parlementaire goedkeuring achteraf van de overheidsuitgaven in 2010.

Volgens de staatsrechtelijke traditie van de Italiaanse Republiek had de premier daarna zijn ontslag moeten aanbieden aan president Giorgio Napolitano, maar Silvio Berlusconi wil gewoon doorgaan met regeren. Hij noemde de verloren stemming een ''technisch incident''.

Coalitie

Enkele Kamerleden van de coalitie waren afwezig, onder wie minister van Economische Zaken en Financiën Giulio Tremonti, de hoofdverantwoordelijke voor de overheidsuitgaven in 2010, die tijdens de cruciale stemming elders vergaderde.

Tremonti kwam alsnog, maar te laat. Op tv-beelden was te zien dat Berlusconi weigerde met de minister te praten toen hij bevend van woede de regeringsbank verliet.

Ministerraad

Voordat Berlusconi donderdag om 11.00 uur de Kamer toespreekt, komt de ministerraad bijeen om een nieuw wetsontwerp ter verantwoording van de overheidsuitgaven in 2010 aan te nemen.

Volgens de publieke omroep RAI worden er slechts ''enkele komma's'' veranderd aan het wetsontwerp om het vervolgens opnieuw in stemming te brengen.

Voordeliger

Mediamagnaat Berlusconi heeft er inmiddels aan gewerkt dat hij donderdag voordeliger overkomt op tv.

Hij heeft zijn parlementariërs opdracht gegeven zich te verspreiden over de 295 lege stoelen van de oppositie. De premier hoopt dat de Kamer dan minder halfleeg overkomt voor de televisiekijker.