WARSCHAU - Na de terreurdaad van Anders Behring Breivik in Noorwegen zijn in Polen in totaal negentien personen ingerekend op verdenking van het produceren en in bezit zijn van explosieven.

Dat heeft de Poolse geheime dienst ABW woensdag gezegd.

De arrestaties vonden plaats in het kader van een onderzoek naar de illegale productie en verkoop van explosieven, dat na de aanslagen in Noorwegen werd ingesteld.

Dat land verzocht Polen de sporen na te gaan van personen die in contact zouden zijn geweest met Breivik, de man die in juli in Oslo en op het eiland Utøya een bloedbad aanrichtte.

Leverancier

Noorwegen wilde met name informatie hebben over een man die door Breivik werd genoemd als leverancier van stoffen die bij de vervaardiging van explosieven nodig zijn. De overige arrestaties waren het resultaat van een analyse van het manifest dat Breivik op internet had geplaatst.

Dinsdag en woensdag zijn bij invallen in meer dan honderd woningen en garages en doorzoekingen van tientallen voertuigen grote hoeveelheden explosieven in beslag genomen, liet de ABW weten.