SIRTE - Een zoon van de verdreven Libische leider Muammar Kaddafi is woensdag opgepakt. Mutassim Kaddafi is gearresteerd in Sirte en overgebracht naar Benghazi. Daar wordt hij verhoord.

Dat hebben de nieuwe machthebbers in Libië bevestigd.

Volgens onbevestigde berichten werd Mutassim aangehouden toen hij Sirte probeerde te ontvluchten. Hij zat met een familie in een auto. Het is niet bekend of de inzittenden zijn gezinsleden zijn.

Het Nederlandse fotomodel Talitha van Zon verbleef in augustus in Tripoli op uitnodiging van Mutassim Kaddafi. Ze was naar eigen zeggen geschokt toen ze Mutassim ontmoette.

Aangifte

''Hij was veranderd. Hij had een baard, liet zich bewaken door 16-jarige jongens met semi-automatische wapens en had zelf meerdere automatische wapens binnen handbereik'', stelde ze in een interview met de Britse krant The Sunday Telegraph.

Een voormalige vriendin van Van Zon deed in augustus aangifte tegen het fotomodel wegens onder meer mensenhandel. Ze zegt dat Van Zon haar eerder dit jaar heeft meegelokt naar Tripoli, waar ze zou zijn misbruikt door een zoon van Kaddafi. Het is niet duidelijk of dit Mutassim is.

Veiligheidsadviseur

Mutassim (geboren in 1977) is de vijfde van Kaddafi's zeven zonen. Onder zijn vader was hij de nationale veiligheidsadviseur en luitenant-kolonel in het leger. Mutassim behoorde tot de hardliners van het regime.

Na de val van Tripoli eind augustus week hij uit naar Sirte. Daar zou hij de laatste weken het verzet tegen het nieuwe bewind hebben geleid.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten op de special