AMSTERDAM - De militaire machthebber in Egypte ontkent dat het het vuur heeft geopend op koptische christenen tijdens de confrontaties tussen leger en kopten in de hoofdstad Caïro.

Legergeneraal Mahmoud Hegazy roept woensdag op tot eensgezindheid tussen Egyptische christenen en moslims.

Bij een protest van kopten zijn zondag zeker 25 mensen om het leven gekomen en tweehonderd gewonden gevallen.

Tijdens de meest gewelddadige protesten sinds de opstanden tegen oud-president Hosni Mubarak in februari, reden legervoertuigen in op de menigte. Volgens activisten werden mensen geplet onder de wielen en (niet geverifieerde) videobeelden tonen verminkte lichamen.

“Egyptische kopten zijn onderdeel van de vezels van onze samenleving”, zo citeert persbureau Reuters Hegazy woensdag tijdens een persconferentie. “Alle Egyptenaren hebben dezelfde rechten en plichten”, zei het lid van de regerende Opperste Militaire Raad, die sinds de val van Mubarak het land regeert.

Volgens Hegazy heeft Egypte meer dan ooit behoefte aan eenheid. “Het leger heeft nooit en zal nooit het vuur openen op burgers”, zei de generaal.

De woede van de kopten op het leger is sinds de val van Mubarak in februari gegroeid. Volgens de christenen treedt de regerende militaire raad onvoldoende op tegen moslims die kopten en hun kerken aanvallen.

Alles over de gebeurtenissen in Egypte

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Sektarisch geweld Caïro