LONDEN - De Amerikaanse vicepresident Joe Biden heeft woensdag gezegd dat zijn land alle opties openhoudt voor strafmaatregelen tegen Iran.

De Amerikaanse regering beschuldigt het Iraanse bewind van betrokkenheid bij een plan voor terreuraanslagen in de Verenigde Staten. Onder anderen de ambassadeur van Saudi-Arabië zou daarbij doelwit zijn geweest.

Biden opperde in gesprek met ABC News de mogelijkheid van extra sancties tegen Teheran. De vicepresident stelde dreigend dat geen enkele optie vooralsnog van tafel is.

Rekenschap

''Het gaat om een afschuwelijke daad, waar de Iraniërs rekenschap voor zullen moeten afleggen'', aldus Biden. Hij meldde dat de VS is begonnen aan een diplomatiek offensief om wereldwijd steun te krijgen voor maatregelen tegen Iran.

Het Iraanse regime heeft volgens Washington een rol gespeeld bij een plan voor aanslagen op onder anderen de ambassadeur van Saudi-Arabië. Justitie heeft twee mannen aangeklaagd op verdenking van betrokkenheid bij het complot.

Steun

De Britse regering steunt eventuele strafmaatregelen tegen Iran in verband met de vermeende betrokkenheid van het bewind van dat land bij een terreurcomplot tegen doelen in de Verenigde Staten.

Londen en Washington voeren op dit moment overleg over deze kwestie, meldde woensdag een woordvoerder van David Cameron, de premier van Groot-Brittannië.

Schokkend

De zegsman noemde de bevindingen van Justitie in de VS ''schokkend''. De VS, Groot-Brittannië en andere westerse landen hebben in het verleden al een reeks sancties opgelegd aan Iran en aan leden van de Iraanse regering.

Dit vanwege het omstreden nucleaire programma van het land.

Overweldigend

Het bewijs voor betrokkenheid van het Iraanse bewind bij het plan voor terreuraanslagen in de Verenigde Staten, onder meer op de ambassades van Israël en Saudi-Arabië, is overweldigend, zo vindt ook de invloedrijke Saudische prins Turki al-Faisal.

De prins was in het verleden hoofd van de veiligheidsdiensten in Saudi-Arabië. Hij was ook ambassadeur in de Verenigde Staten en in Groot-Brittannië.

Ambassadeur

Iran heeft woensdag de ambassadeur van Zwitserland op het matje geroepen in verband met de Amerikaanse beschuldigingen. Dat land heeft zelf geen ambassadeur in Iran. Zwitserland functioneert als intermediair tussen Washington en Teheran.

De VS en Iran hebben geen direct diplomatiek contact sinds de gijzelingsactie in de Amerikaanse ambassade in Teheran, die in november 1979 begon. De laatste gijzelaar werd pas in januari 1981 vrijgelaten.

Strafmaatregelen

Ali Akbar Salehi, de minister van Buitenlandse Zaken van Iran, waarschuwde de VS volgens Iraanse staatsmedia voor de gevolgen van eventuele strafmaatregelen tegen zijn land.

Salehi stelde dat Washington in de toekomst excuses zal aanbieden voor de ''kwalijke'' beschuldigingen. Die vormen volgens Salehi een afleidingsmanoeuvre voor de binnenlandse problemen in de VS.

Nederland

Nederland werkt samen met de Verenigde Staten en andere bondgenoten aan eventuele gezamenlijke stappen tegen Iran. ''Zoiets doen we niet op onszelf, maar in nauw overleg'', aldus minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken). Hij ging niet in op de vraag wat voor stappen er zo nodig gezet moeten worden.

Rosenthal zei ''zeer, zeer, zeer, echt uitzonderlijk verontrust'' te zijn over de vermeende betrokkenheid van het bewind van Iran bij een terreurcomplot tegen doelen in de Verenigde Staten. ''Verontwaardiging is op zijn plaats'', aldus de minister.