BEIROET - Tienduizenden Syriërs zijn woensdag op en rondom een centraal plein in de hoofdstad Damascus bijeengekomen om hun steun te betuigen aan de Syrische president Bashar Assad.

De president ligt zwaar onder vuur en probeert al ruim zeven maanden met harde hand een opstand de kop in te drukken.

Volgens de organisatoren is de demonstratie niet alleen bedoeld om Assad een hart onder de riem te steken, maar ook om Rusland en China te bedanken voor het blokkeren van een resolutie van de Verenigde Naties.

In de ontwerpresolutie werd het Syrische regime veroordeeld voor zijn harde optreden tegen de betogers. In de ontwerpresolutie werd het Syrische regime veroordeeld voor zijn harde optreden tegen de betogers.

Steun

De betogers kwamen woensdag al vroeg bijeen en zwaaiden met Syrische vlaggen en afbeeldingen van Assad. Ook droegen de betogers Chinese en Russische vlaggen met zich mee.

Sommigen droegen een t-shirt met een foto van Assad en de tekst 'Minhibbak' (we houden van je). Vergelijkbare demonstraties werden eerder door de oppositie belachelijk gemaakt en weggezet als geënsceneerde bijeenkomsten.

Assad geniet nog steeds veel steun van Syriërs die financieel profiteren van het regime. Ook minderheden die vrezen dat ze aangepakt worden als de soennieten aan de macht komen blijven het regime-Assad steunen.

Hoewel de massale antiregeringsprotesten een van de autoritairste regimes in het Midden-Oosten aan het wankelen hebben gebracht, heeft de oppositie de afgelopen maanden weinig vooruitgang geboekt. Er zijn geen gebieden die onder hun controle zijn en het leiderschap is nog steeds versplinterd, ondanks de oprichting van de Syrische Nationale Raad.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Demonstratie pro-Assad