BRUSSEL - Servië kan zich kandidaat-lid van de Europese Unie noemen. De Europese Commissie heeft dit woensdag besloten.

Het dagelijks bestuur van de Europese Unie adviseert tevens om gesprekken over toetreding tot de EU te beginnen met Montenegro.

Servië wordt met de toekenning van het kandidaat-lidmaatschap beloond voor de democratische hervormingen en de medewerking bij de uitlevering van de vermeende oorlogsmisdadigers Ratko Mladic en Goran Hadzic.

Snel

De onderhandelingen over toetreding moeten zo snel mogelijk aanvangen, als de voormalige Joegoslavische republiek zich ervoor heeft ingezet om zijn relatie met Kosovo aanzienlijk te verbeteren.

Het overleg tussen Servië en Kosovo is bedoeld om de levensomstandigheden van de bewoners van de regio zo goed mogelijk te maken.

Kosovo wordt erkend door 76 landen, waaronder Nederland en de Verenigde Staten. De overige 117 staten erkennen Kosovo niet. Daaronder zijn 5 van de 27 EU-landen, Rusland en China.

Vorderingen

Volgens de commissie is duidelijk te merken dat Servië alles in het werk stelt om te voldoen aan de Europese regels en de marktwerking.

Het hangt van de vorderingen van het land zelf af hoe lang het zal duren voordat Servië zich echt EU-lid mag noemen.

Ook op economisch vlak zal Servië nog wat slagen moeten maken. Zo moet de economie van het land kunnen omgaan met de concurrentiedruk, zoals de andere EU-landen. Ook de zwarte markt moet aangepakt worden.

Turkije

Turkije doet onvoldoende om het lidmaatschap van de Europese Unie te verwerven. Hoewel de Europese Commissie erkent dat het kandidaat-lid vooruitgang heeft geboekt, heeft het dagelijks bestuur van de Europese Unie serieuze zorgen over onder meer de vrijheid van meningsuiting in het land.

Volgens de commissie zouden de onderhandelingen een ''nieuwe impuls'' krijgen, als Turkije de betrekkingen met Cyprus zou verbeteren.

Spanningen

De spanningen tussen Turkije en EU-lid Cyprus baren eurocommissaris Stefan Füle (Toetreding) zorgen. Füle sprak van wederzijdse frustraties over het stagneren van de toetredingsgesprekken.

De Turkse minister Egemen Bagis voor Europese Zaken liet in een reactie weten dat het Turkijes doel is om volwaardig lid te worden van de EU. Geen andere optie is acceptabel, aldus de minister.

Montenegro

Montenegro heeft goede vooruitgang geboekt, meent de commissie. Wel moet het land nog veel werk verzetten om de corruptie aan te pakken en discriminatie tegen te gaan. De commissie adviseert om toetredingsonderhandelingen te beginnen.