BERLIJN - Op het spoor van de hogesnelheidslijn Berlijn-Hamburg is woensdag bij de Duitse hoofdstad opnieuw een brandbom ontploft. Niemand raakte gewond. Het treinverkeer richting Hannover en Wolfsburg werd stilgelegd.

Dat heeft een woordvoerder van de Duitse Spoorwegen bekendgemaakt in Duitse media.

Een tweede brandbom werd in het zuiden van de hoofdstad ontdekt tussen de treinstations Südkreuz en Schöneberg.

Maandag ontplofte op dezelfde hsl-route een brandbom. Sinds maandag is een hele serie brandbommen op het spoor ontdekt. Meer dan 2000 treinen en tienduizenden reizigers liepen vertraging op door de incidenten. Opgeteld leidde dit tot ongeveer 50.000 minuten vertraging, aldus de spoorwegen.

Extreemlinks

Een extreemlinkse groepering eiste de verantwoordelijkheid voor de aanslag maandag op. De groep Hekla zei zo te protesteren tegen de inzet van Duitse militairen in Afghanistan. De groepering wil ook dat de Amerikaanse 'WikiLeaksgevangene' Bradley Manning wordt vrijgelaten.

De Berlijnse burgemeester Klaus Wowereit zei tegen de Berliner Morgenpost, dat hij ervan uitgaat dat er terreur dreigt vanuit linksextremistische hoek. Hij zei echter dat er ook sprake kan zijn van na-aperij.

Onderzoek

De Duitse autoriteiten zijn een groot onderzoek begonnen naar wie er precies achter de sabotage zit.

Politici herinnerden aan de terroristische aanslagen van de extreemlinkse groepering RAF (Rote Armee Fraktion) in de jaren 70.

Uwe Scheunemann, minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Nedersaksen, zei dat het een kleine stap was van brandstichting naar moord. Hij waarschuwde dat links extremisme eenvoudig kan uitgroeien tot links terrorisme.

Aanslagen Berlijn