KIEV - De Oekraïense pers heeft woensdag uitgehaald naar de regering van president Viktor Janoekovitsj wegens de veroordeling dinsdag van oud-premier Joelia Timosjenko.

Zij werd tot zeven jaar celstraf veroordeeld wegens machtsmisbruik. Volgens de pers vertoont het land inmiddels gelijkenissen met buurland Wit-Rusland, waar president Aleksandr Loekasjenko autoritair regeert.

De gezaghebbende onlinekrant Ukrainska Pravda sprak minachtend over de poging van president Janoekovitsj om de effecten van het vonnis te minimaliseren door te stellen dat het nog geen definitief vonnis betreft en dat de veroordeling is gebaseerd op een wet uit Sovjettijden.

Brussel

Volgens de krant is de Europese Unie niet geïnteresseerd in de manier waarop Timosjenko uiteindelijk vrij kan komen, maar in het resultaat. Ukrainska Pravda denkt dat Janoekovitsj een op 20 oktober gepland bezoek aan Brussel op zijn buik kan schrijven.

De toonaangevende journalist Vitali Portnikov schreef in een commentaar van onlinekrant Levi Bereg (Linkeroever), dat Janoekovitsj de twijfelachtige prestatie heeft neergezet door zich tegelijkertijd de woede van de Verenigde Staten, de Europese Unie én Rusland op de hals te halen. Het verschil tussen Oekraïne en Wit-Rusland is nog dat Minsk tenminste ''zelfs onder de zwaarste omstandigheden'' nog op de steun van Rusland kon rekenen.

Obscure lijst

De Russische krant Vedomosti schreef dat Janoekovitsj, die Timosjenko in 2010 versloeg in de presidentsverkiezingen, nu een plek heeft verworven op de obscure lijst van wereldleiders, die hun laatste tegenstanders achter de tralies zetten.

"Dit is gedrag van klassieke Latijns-Amerikaanse en Afrikaanse dictators, bij wie ook Loekasjenko zich heeft gevoegd die tegenstanders heeft opgesloten.''

De Oekraïense editie van de populaire krant Komosomolskaja Pravda kopte boven een foto van aan agent die Timosjenko wegleidt, met: Wat zullen de consequesnties zijn voor Oekraïne? Vriendschap met Rusland en een visumvrij beleid staan nu beide onder druk.