AMSTERDAM - Het is onwaarschijnlijk dat Michael Jackson zelf een fatale dosis propofol heeft genomen.

Dat zei de lijkschouwer die autopsie verrichte op het lichaam van Jackson tijdens de behandeling van de rechtszaak rond de dood van de King of Pop.

Jacksons lijfarts Conrad Murray wordt in de zaak verdacht van dood door schuld.

Dosis

Lijkschouwer Christopher Rogers vindt het waarschijnlijker dat Murray de overdosis verstrekte aan de zanger, nadat hij verkeerd had ingeschat welke dosis van het medicijn genoeg zou zijn om Jackson te behandelen voor zijn slapeloosheid.

De advocaat van Murray beweert dat Jackson zichzelf een extra dosis propofol heeft toegediend terwijl de arts even naar het toilet was. "Dan zou je moeten aannemen dat hij wakker werd en zichzelf propofol gaf, terwijl hij al onder invloed was van propofol en andere kalmerende middelen", sprak Rogers. "Daarna zou hij zijn gestopt met ademen, en dit alles zou in twee minuten gebeurd moeten zijn."

Vijf minuten

Volgens Rogers is het logischer dat Murray zijn patiënt ieder uur een kleine hoeveelheid propofol toediende om hem in slaap te houden. Murray vertelde eerder aan de politie dat hij Jackson 25 milligram gaf, een kleine dosis die hem ongeveer vijf minuten in slaap zou kunnen houden. Maar Rogers zegt dat hij een leeg honderd milliliterflesje van het slaapmiddel heeft aangetroffen.

Verder is er volgens Rogers geen apparaat aangetroffen waarmee een nauwkeurige dosering kan worden afgemeten. Daardoor moest Murray schatten hoeveel hij Jackson toediende.

Conrad Murray staat terecht in de rechtbank van Los Angeles. Als hij schuldig wordt bevonden, kan hij een celstraf van maximaal vier jaar krijgen. Hij verliest dan ook zijn bevoegdheid als arts.