
Clinton pessimistisch over Arabische Lente
De langzame vorderingen zijn voor de Verenigde Staten aanleiding om druk te blijven zetten op de machthebbers in Syrië en Jemen, zegt Clinton tegenover het persbureau Associated Press.
De minister sprak haar steun uit voor de Syrische oppositie die tegenstand biedt aan het regime van president Bashar al-Assad. Ze benadrukt dat met name de soennitische demonstranten nog veel werk te doen hebben om een nationale oppositie te vormen.
“Veel Syrische groeperingen hebben nog niet geaccepteerd dat Syrië beter af is zonder al-Assad. Veel minderheden zijn daar zeer bezorgd over”, vertelt Clinton.
Jemen
Volgens Clinton is er in Jemen sprake van een soortgelijke situatie. Acht maanden van massale protesten hebben zich ontwikkeld tot een gewapende confrontatie tussen regering en oppositie. De Amerikaanse merkt op dat de Jemenitische president Ali Abdullah Saleh, sinds 1978 aan de macht, duidelijk niet van plan is te vertrekken.
Saleh beloofde zaterdag "in de komende dagen de macht te zullen opgeven". De oppositie heeft daar weinig vertrouwen in. Saleh speelt volgens hen een spelletje en zal niet zomaar vertrekken.
Clinton zegt dat Jemen toe is aan een frisse start en een nieuwe leider. Ze wijst erop dat dit proces veel tijd zal kosten.
Egypte
In tegenstelling tot Syrië en Jemen nam Egypte dit jaar wel afscheid van de president. Clinton zegt zeer bezorgd te zijn over de nieuwe onrust in het Noord-Afrikaanse land nadat zondag 26 Egyptenaren door geweld om het leven kwamen.
“Het Egyptische leger moet zich richten op het bevorderen van Egypte’s democratie en herstellen van de stabiliteit”, zegt de politica. Ze moedigt de Egyptische overheid aan om de koptische christenen te beschermen tegen discriminatie en hen het recht te geven om kerken te bouwen.
“Als we praten over democratie, gaat het niet alleen over verkiezingen”, benadrukt Clinton. Volgens haar moet de bescherming van grondrechten niet vergeten worden.