YANGON/NAYPYIDAW - De regering van Myanmar heeft woensdag een groep van driehonderd politieke gevangenen vrijgelaten.

Onder hen zijn leden van de Nationale Liga voor Democratie van oppositieleidster Aung San Suu Kyi.

Bekende dissidenten als de acteur en satiricus Zarganar en de boeddhistische monnik Shin Gambira kwamen eveneens op vrije voeten. Dat hebben overheidsfunctionarissen en woordvoerders van de oppositie bekendgemaakt.

Mensenrechtencommissie

De vrijlating van niet gevaarlijke gedetineerden was eerder deze week aanbevolen door de mensenrechtencommissie in Myanmar. Dat is een nieuw orgaan, dat werd opgericht nadat de militaire junta in het Zuid-Aziatische land de macht eerder dit jaar overdroeg aan een burgerregering. In totaal moeten 6359 gevangenen vrijkomen.

Zarganar zat sinds juni 2008 achter tralies. Hij had de regerende militaire junta bespot vanwege haar zwakke optreden tijdens de ramp met cycloon Nargis, die aan meer dan 140.000 Myanmarezen het leven kostte. Hij zat een celstraf uit van 59 jaar.

Shin Gambira was een leider van de Pan-Birmese Monnikenalliantie. Die speelde in 2007 een belangrijke rol bij de organisatie van protestmarsen, die met grof geweld werden beëindigd door het veiligheidsapparaat. Shin Gambira werd in 2007 tot 68 jaar cel veroordeeld. Hij was toen 27 jaar oud.

Militairen

Het Westen eist al langer de vrijlating van de zeker tweeduizend politieke gevangenen in Myanmar als voorwaarde voor de verbetering van de betrekkingen. De militairen die Myanmar bijna een halve eeuw regeerden, hebben de macht in maart officieel overgedragen aan een burgerregering.

Volgens kritische waarnemers is er slechts sprake van een democratische façade om achter de schermen aan de macht te kunnen blijven. De eerste burgerpresident sinds de militaire staatsgreep van 1962, Thein Sein, is een gepensioneerde generaal.

Toch lijkt er sprake van dooi in Myanmar. Zo legde de regering onlangs de bouw van een omstreden waterkrachtcentrale stil. Dat gebeurde na protesten vanuit de bevolking. In het verleden trok het bewind in de hoofdstad Naypyidaw zich vrijwel nooit iets aan van wat burgers wilden.

EU

De Europese Unie juicht de vrijlating van politieke gevangenen in Myanmar toe, maar wil pas oordelen als het uiteindelijke aantal losgelaten gedetineerden bekend is. Dat heeft EU-buitenlandchef Catherine Ashton woensdag laten weten.

''We hopen dat dit een nieuwe stap in de goede richting is. De grootte van de stap beoordelen we op basis van het aantal vrijlatingen", aldus een woordvoerster. Een functionaris van de EU liet weten dat er geen haast bestaat om de sancties tegen het land op te heffen.

Naar schatting zitten er in Birma nog meer dan tweeduizend politieke gevangenen achter de tralies. De regering zou van plan zijn in totaal 6359 gevangenen vrij te laten.

Ook mensenrechtenorganisaties zijn nog niet overtuigd. Amnesty International liet weten teleurgesteld te zijn over het aantal vrijgekomen politieke gevangenen.

Vrijlating gevangenen Myanmar