WASHINGTON - De Verenigde Staten hebben een reeks terreuraanslagen verijdeld. Twee Iraniërs wilden bomaanslagen plegen op onder meer de ambassades van Israël en Saudi-Arabië in Washington.

Een van de verdachten is gearresteerd, de ander is voortvluchtig. Dat heeft minister van Justitie Eric Holder dinsdag naar buiten gebracht.

Volgens Holder werd het complot ''bedacht in, gesteund door en geleid vanuit'' Iran. Hij sprak van een ''dodelijke samenzwering'' en wees met de beschuldigende vinger naar ''elementen binnen de Iraanse regering''.

Een van de twee verdachten is een 56-jarige Iraniër die ook de Amerikaanse nationaliteit heeft. Hij werd eind september gearresteerd op vliegveld John F. Kennedy in New York. Dinsdag wordt hij voor het eerst voorgeleid in New York.

Zijn handlanger is nog voortvluchtig. Die werkt volgens justitie voor de Iraanse Revolutionaire Garde, een van de belangrijkste pijlers van het bewind in Teheran.

Huurmoordenaar

De twee Iraniërs vielen door de mand toen ze een huurmoordenaar van de gevreesde Mexicaanse bende Los Zetas dachten in te schakelen. Die moest de Saudische ambassadeur voor ze vermoorden. De huurmoordenaar bleek echter een undercoveragent.

De Verenigde Staten gaan regeringen over de hele wereld informeren over het complot om de Saudische ambassadeur in de VS te doden. ''We zullen contact leggen met onze bondgenoten en de landen in de wereld om duidelijk te maken wat hier is verijdeld'', stelde Holder.

Iran is een van de grootste vijanden van de Verenigde Staten. De twee landen verbraken hun diplomatieke banden kort na de islamitische revolutie in Iran van 1979.

Iran ontkent

Iran ontkent dat het betrokken is bij het terreurcomplot. De Amerikaanse mededelingen erover zijn ''een scenario dat van tevoren is gemaakt om de aandacht af te leiden van de binnenlandse problemen in Amerika''.

Dat heeft een adviseur van president Mahmoud Ahmadinejad dinsdag gezegd. Ook het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent de beschuldigingen. Een woordvoerder spreekt van ''oud, vijandig beleid van de Verenigde Staten en de zionisten''.

Via staatspersbureau Mehr noemt Iran de beschuldigingen ''psychologische oorlogsvoering''.

'Grote provocatie'

Saudi-Arabië noemt de verijdelde terreurdaad een ''grote provocatie''. Het koninkrijk zal dan ook maatregelen nemen. Dat heeft de Saudische regeringsfunctionaris Abdullah Alshammari dinsdag gezegd.

De Saudische ambassade in Washington noemt het vermeende complot een ''gruwelijke schending van internationale normen en afspraken'' en in strijd met ''beginselen van menselijkheid''. Via Twitter bedanken de Saudi's de Verenigde Staten ''voor het verijdelen van een misdaad''.

Het soennitische Saudi-Arabië ligt van oudsher overhoop met het overwegend sjiitische Iran. ''Er waren altijd problemen tussen Iran en Saudi-Arabië, maar het is nieuw dat Amerika erbij betrokken wordt'', zegt Alshammari.