JERUZALEM/RAMALLAH - De Israëlische militair Gilad Shalit komt na vijf jaar gevangenschap vrij. Israël en de Palestijnse Hamasbeweging hebben daar dinsdag een akkoord over bereikt.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei dinsdagavond dat beide partijen hun handtekening onder de overeenkomst hebben gezet.

Volgens Netanyahu komt Shalit ''binnen enkele dagen naar huis''.

Hamasleider Khaled Meshaal zei in Syrië dat Israël 1027 gevangenen vrijlaat, onder wie 27 vrouwen, in ruil voor Shalit. Meshaal dankte Egypte voor zijn bemiddelende rol. Hij zei dat eerste 450 Palestijnse gedetineerden binnen een week vrijkomen en de anderen binnen twee maanden.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas noemde de gevangenenruil met Israël ''een nationale prestatie''. Abbas sprak de hoop uit dat de gevangen Palestijnen snel met hun familie worden herenigd.

De bevestiging van de deal door Israëlische functionarissen kwam kort voor het begin van een spoedberaad van de regering van Netanyahu. Abu Ubeida, een woordvoerder van de gewapende vleugel van Hamas, zei dat hard wordt gewerkt om het akkoord binnen enkele dagen helemaal rond te hebben.

Palesteinse leiders

Palestijnse bronnen melden dat Israël als onderdeel van de gevangenruil ook de Palestijnse leiders Marwan Barghouti en Ahmet Saadat vrij laat.

Israël ontkent dat echter. ''Ze worden niet vrijgelaten'', zei directeur Yoram Cohem van de Israëlische inlichtingendienst Shin Bet.

Barghouti leidt de Fatah-beweging op de Westelijke Jordaanoever. Hij zit sinds april 2002 in een Israëlische cel wegens betrokkenheid bij de moord op vijf Israëliërs. In 2004 werd hij veroordeeld tot vijfmaal levenslang.

Saadat is de leider van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP). Saadat is in Israël veroordeeld tot 30 jaar celstraf wegens leiding geven aan een terroristische organisatie.

Ruil

In 2008 was er ook al sprake van dat Barghouti en Saadat zouden worden geruild voor Shalit. Dat ketste echter af.

Palestijnse extremisten overmeesterden Shalit in juni 2006 bij de grens van de Gazastrook met Israël. Sinds oktober 2009 is niets meer van hem vernomen. Shalit moet nu 25 jaar oud zijn.

Netanyahu liet vorig jaar weten bereid te zijn tot een gevangenenruil, maar tot een akkoord kwam het nog niet. In juni dit jaar riep minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken Hamas op Shalit direct en zonder voorwaarden vrij te laten.

Deal Israël en Hamas