DETROIT - De Nigeriaan die in 2009 probeerde een Amerikaans vliegtuig op te blazen, wilde bijna 300 mensen de dood in jagen.

Daarop heeft aanklager Jonathan Tukel dinsdag gewezen bij de eerste inhoudelijke zitting in het proces tegen Umar Farouk Abdulmutallab. De rechtszaak dient in de Amerikaanse stad Detroit.

''Alle passagiers wilden ergens naartoe. Iedereen behalve Abdulmutallab. Hij had geen plannen, hij had een missie voor al-Qaeda'', zei Tukel.

Die missie, het opblazen van het vliegtuig met 290 inzittenden, was volgens de aanklager de enige reden voor de reis van Abdulmutallab.

Abdulmutallab (24) weigerde dinsdag een openingsverklaring af te leggen. Tijdens de juryselectie vorige week riep hij uit dat ''de moedjahedien de kanker Amerika van de kaart zullen vegen''.

Eigen verdediging

Zijn advocaat, Anthony Chambers, verzocht de rechter het gebruik van de woorden 'bom' en 'explosief' te verbieden, omdat het aan de jury zou zijn om te bepalen wat de rook en vlammen veroorzaakte. "Ik wijs dit verzoek af", zei de rechter. "Het slaat helemaal nergens op."

Hoewel Abdulmutallab zijn eigen verdediging voert en heeft aangegeven geen advocaat te willen, begeleidt Chambers hem bij de alledaagse gang van zaken in de rechtszaal. De Nigeriaan houdt later op de dag zijn openingspleidooi.

Jasper Schuringa

Abdulmutallab wordt ervan beschuldigd dat hij op eerste kerstdag 2009 een vliegtuig, dat van Amsterdam op weg was naar Detroit, heeft proberen op te blazen.

Hij had het explosief in zijn onderbroek verstopt. Hij kon worden overmeesterd door een andere passagier, de Nederlander Jasper Schuringa.

Abdulmutallab was getraind door het Jemenitische terreurnetwerk al-Qaeda op het Arabisch Schiereiland. Hij is aangeklaagd voor onder meer het beramen van een terreuraanslag, poging tot moord en het plaatsen van een explosief aan boord van een vliegtuig. Bij veroordeling kan hij de doodstraf krijgen.