TRIPOLI - De verdreven Libische leider Muammar Kaddafi houdt zich op in de zuidwestelijke woestijn in Libië nabij de grens met Niger en Algerije.

Dat beweert Moussa al-Kouni, een vertegenwoordiger van de etnische Toeareg in de regerende Libische Nationale Overgangsraad (NTC), maandag.

Al-Kouni ontkende dat Kaddafi wordt beschermd door de Toeareg-gemeenschap.

Volgens Al-Kouni heeft Kaddafi twee maanden voor de val van Tripoli in augustus zijn zoon Khamis naar de woestijnregio gestuurd om een radiostation op te zetten en voorbereidingen te treffen voor een mogelijke vlucht van de Libische leider.

Hij droeg geen bewijs aan voor zijn beweringen, maar zei zich te baseren op het feit dat het regime van Kaddafi het gebied in het verleden vaker heeft gebruikt. Het ruige terrein en de poreuze grenzen met de buurlanden maken van het gebied een ideale schuilplaats.

Niger

Daarnaast heeft Kaddafi altijd nauwe banden onderhouden met de Nigerese regering en reist hij mogelijk heen en weer tussen Libië en Niger, aldus Al-Kouni.

"Voor zover ik weet zit Kaddafi in die regio (...) bij de grens met Niger", zei Al-Kouni. Volgens de Toeareg-leider kan Kaddafi via Niger veilig doorreizen naar Mali, waar hij naar verluidt een huis in Timboektoe heeft.

Kaddafi's zoon Al-Saadi, die eerder uitweek naar Niger, is in dat land onder huisarrest geplaatst.

Sirte

Commandant van de nieuwe machthebbers Mahmoud Mustafa zegt dat een andere zoon van Kaddafi, Mutassim, zich ophoudt in de momenteel zwaarbevochten havenstad Sirte.

De strijders van de regerende Nationale Overgangsraad hebben het grootste gedeelte van Sirte, de geboorteplaats van Kaddafi, inmiddels in handen. Er wordt nog steeds gevochten in drie gebieden in de stad, waaronder een klein gebied in een villawijk. Mogelijk houden ook andere hooggeplaatste figuren uit het verdreven regime zich op in Sirte.

Berechten

De nieuwe Libische leiders, verenigd in de NTC, hebben bezworen Kaddafi te berechten voor de misdaden die hij tijdens zijn ruim veertigjarige bewind heeft begaan. Ruim zeven weken na de val van Tripoli ontbreekt van de verdreven leider echter nog ieder spoor.

Kaddafi probeert nog steeds door middel van audioboodschappen, de laatste waarvan donderdag werd uitgezonden, zijn aanhangers te overtuigen de strijd voort te zetten.

Sommige mensen binnen het Libische leger beweren dat de etnische Toeareg Kaddafi helpen verborgen te blijven in de uitgestrekte zuidelijke woestijn.

Toeareg

De nomadische Toeareg, die langs de grenzen met Niger, Mali, Algerije en Tsjaad leven, staan bekend als trouwe bondgenoten van Kaddafi. Velen van hen vochten aan Kaddafi's zijde tijdens de burgeroorlog in Libië.

Al-Kouni erkende dat sommige Toeareg Kaddafi nog steeds steun verlenen maar benadrukte dat de Toeareg-gemeenschap als geheel niet achter Kaddafi staat.

De beweringen dat dit wel het geval is zijn schadelijk voor de relatie tussen de Toeareg en de rest van de Libische bevolking, aldus Al-Kouni.

Bani Walid

In het andere overgebleven bolwerk van Kaddafi, Bani Walid, moesten de strijders van de nieuwe machthebbers zich maandag terugtrekken uit het centrum van de stad nadat ze op hevig geweervuur van scherpschutters en een aantal boobytraps waren gestuit.

Ze hebben echter nog wel het vliegveld van de stad en twee dorpjes ten zuiden van Bani Walid in handen. Een aanval op de noordelijke stadspoort door Kaddafi-getrouwen kon worden afgeslagen, maar kostte wel aan vier strijders het leven.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten