AMSTERDAM - De voormalige Oekraïense premier Joelia Timosjenko (50) is dinsdag tot 7 jaar cel veroordeeld wegens machtsmisbruik.

Volgens de rechter is de ex-premier haar bevoegdheden te buiten gegaan toen ze 2 jaar geleden nog regeringsleider was. Ze deed dat bewust voor criminele doeleinden, oordeelde rechter Rodion Kirejev.

De gevangenisstraf was overeenkomstig de eis van de aanklagers.

Aanvechten

Timosjenko heeft verklaard het vonnis aan te vechten bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Ze heeft betoogd dat het een politiek proces is geweest waar haar aartsrivaal Viktor Janoekovitsj, de huidige president van Oekraïne, achter zit. Die zou een autoritair regime vormen volgens Timosjenko.

Timosjenko beval destijds de staatsonderneming Naftogaz een contract met Gazprom te tekenen en was zelf nauw betrokken bij de opstelling ervan. Volgens de aanklagers had ze daartoe geen bevoegdheden en berokkende ze Oekraïne enorme schade met de onvoordelige transactie.

Timosjenko is een aanvoerster van de oppositie in Oekraïne. Eind 2004, begin 2005 verhinderde Timosjenko samen met politieke bondgenoten in hun 'Oranje Revolutie' dat Janoekovitsj president werd. In februari 2010 verloor ze de presidentsverkiezingen van Janoekovitsj.

Veroordeeld

Het Europese Parlement heeft de veroordeling van Timosjenko scherp veroordeeld. "We zijn diep teleurgesteld in het oordeel van de rechtbank."

"De rechtbank heeft de internationale standaarden voor een rechtvaardige, transparante en onafhankelijke rechtsgang niet gerespecteerd", zo laat Catherine Ashton, vertegenwoordiger van buitenlandse zaken van de Europese Unie, weten in een verklaring (pdf).

"Dit bevestigt helaas dat het recht selectief wordt toegepast, waarbij leden van de oppositie  vervolgd worden vanuit een politieke motivatie. Dit is vooral teleurstellend voor een land dat momenteel de Raad van Europa voorzit."

Janoekovitsj

Janoekovitsj heeft dinsdag in een reactie gezegd de boosheid vanuit de EU over de zaak te begrijpen. Hij stelde echter dat het vonnis nog niet definitief is omdat de rechtbank zijn beslissing binnen de huidige kaders van de strafwet heeft genomen.

Daarbij zinspeelde hij op een mogelijke nieuwe beslissing van de rechtbank van beroep en mogelijke wetswijzigingen.

Poetin

De Russische premier Vladimir Poetin liet weten dat hij verbijsterd is door het vonnis tegen Timosjenko.

Dat de rechtbank zich zo uitspreekt over de afspraken, is ''gevaarlijk'' en werkt ''averechts'', waarschuwde Poetin in een verwijzing naar het gascontract tussen Oekraïne en Gazprom.