KIEV - De Oekraïense ex-premier Joelia Timosjenko is dinsdag schuldig bevonden aan machtsmisbruik.

De rechter zei dat ze haar bevoegdheden te buiten is gegaan toen ze 2 jaar geleden nog regeringsleider was. Ze deed dat bewust voor criminele doeleinden, oordeelde rechter Rodion Kirejev.

Timosjenko beval de staatsonderneming Naftogaz een contract met Gazprom uit Rusland te tekenen. Ze was zelf betrokken bij de opstelling van het contract.

Volgens de aanklagers had ze daartoe geen bevoegdheden en berokkende ze Oekraïne enorme schade met de onvoordelige transactie. De aanklagers hebben 7 jaar cel geëist. De rechter heeft zich nog niet over de strafmaat uitgelaten.

Aartsrivaal

Timosjenko is een aanvoerster van de oppositie in Oekraïne en al geruime tijd de aartsrivaal van Viktor Janoekovitsj, de huidige president. Eind 2004, begin 2005 verhinderde Timosjenko samen met politieke bondgenoten in hun 'Oranje Revolutie' dat Janoekovitsj president werd. In februari 2010 verloor ze de presidentsverkiezingen van Janoekovitsj.

De beklaagde stelt dat het hier om een politiek proces gaat, maar dat bestrijdt de president fel. Janoekovistsj bezweert dat hij er niets mee te maken heeft en dat dit een zaak is van de onafhankelijke rechterlijke macht.

Timosjenko deed het vonnis dinsdag af als uit de duim gezogen onzin.

Europese Unie

Westerse mogendheden hebben in de Oekraïense politieke arena van meet af aan de zijde gekozen van Timosjenko. De Europese Unie heeft zelfs met stappen gedreigd als ze de cel in moet.