BRUSSEL - De top tussen Europese regeringsleiders is uitgesteld tot 23 oktober. Dat heeft EU-president Herman Van Rompuy maandag laten weten.

Van Rompuy wil bovendien voorafgaand aan de top van regeringsleiders een extra bijeenkomst voor de ministers van Financiën van de eurozone.

De top zou oorspronkelijk op 17 en 18 oktober worden gehouden.

De staatshoofden en regeringsleiders van de 27 EU-landen komen tijdens de top bijeen om te praten over maatregelen tegen de schuldencrisis.

Het uitstellen van de top geeft de landen en de Europese Unie meer tijd om tot een gezamenlijke strategie te komen om de schuldenproblemen aan te pakken, aldus Van Rompuy.

Extra vergadering

Van Rompuy roept de Polen, die nu voorzitter zijn van de Europese Unie, en de voorzitter van de groep van eurolanden, Jean-Claude Juncker, op om een extra vergadering van de ministers van Financiën van de eurolanden (eurogroep) en alle EU-landen (ecofin) voorafgaande aan de EU-top in te plannen.

Het uitstel van de top komt na de belofte van de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy dat de eurolanden hun problemen uiterlijk begin november hebben opgelost.

Het tweetal zal voor het einde van deze maand met nieuwe voorstellen komen om de crisis aan te pakken. Naar verluidt gaat het om voorstellen voor extra steun aan banken, een betere coördinatie van economische maatregelen in de eurozone en ook nieuwe plannen voor hulp aan Griekenland.

Trojka

Er wordt met spanning gewacht op de bevindingen van het team van experts, de zogeheten trojka, over de vorderingen van het met schulden overladen land. Dat wordt niet voor het einde van deze week verwacht.

Daarnaast hebben nog niet alle landen ingestemd met de uitbreiding van de bevoegdheden van het noodfonds (EFSF). Zo moet Slowakije nog instemmen en daar is felle oppositie.

Lees alles over de schuldencrisis