WELLINGTON - Uit het vrachtschip, de MV Rena, dat voor de kust van het noorden van Nieuw-Zeeland op een rif is gelopen, stroomt naar het zich laat aanzien geen olie meer.

Tot dusverre is 20 ton olie gelekt uit het schip dat mogelijk 2000 ton olie herbergt. Dit hebben de maritieme autoriteiten zaterdag bericht.

The New Zealand Herald meldde dat de olielaag die uit het vastgelopen vaartuig is gestroomd, dun is en van een aantal eilandjes en de kust wegdrijft. Dikkere olievlekken worden ook door de wind weggeblazen.

''Dit vinden we duidelijk goed nieuws'', aldus Rob Service van de dienst die de olievlekken in de gaten houdt. Maandag kunnen de bestrijders van de olievervuiling met al hun mensen en materieel meer olie wegwerken dan er in zee terecht lijkt te zijn gekomen.

Voor het geval de MV Rena toch voor een ramp zorgt, zijn zaterdag 500 militairen opgeroepen om de stranden bij Tauranga, 415 kilometer ten noorden van Wellington, schoon te maken. Er liggen voorts vier marineschepen klaar voor actie.

Olielek Nieuw-Zeeland