WARSCHAU - De Poolse politie heeft twee mannen aangehouden die ervan worden verdacht dat zij achter een reeks aanslagen op vestigingen van het Zweedse meubelconcern Ikea zaten.

Dat hebben Poolse media vrijdag gemeld.

Volgens de commerciële radiozender RMF is de ene arrestant een goed opgeleide man van 39 jaar. De ander is in het verleden met drugsmisdrijven in verband gebracht. Naar een derde verdachte, waarschijnlijk de maker van explosieven, wordt nog gezocht.

Son

Op 30 mei ontplofte een explosief in een prullenbak bij de Ikeavestiging in het Brabantse Son, niet ver van Eindhoven. Dezelfde avond deden zich soortgelijke incidenten voor in de Belgische stad Gent en in Lomme, in de buurt van Lille in Noord-Frankrijk.

Op 10 juni raakten twee klanten gewond, toen een explosief afging in de keukenafdeling van Ikea in de Oost-Duitse stad Dresden. Op 2 september moesten twee zaken in Tsjechië worden ontruimd, nadat in een daarvan een explosief was ontdekt.

Op de hoogte

Het OM in Den Bosch was vrijdagavond nog niet op de hoogte van de arrestaties, aldus een woordvoerder. Ikea bevestigde vorige maand dat het wordt afgeperst.