AMSTERDAM - Als de Syrische president Bashar al-Assad er niet in slaagt hervormingen door te voeren, moet hij aftreden. Deze waarschuwing werd vrijdag afgegeven door zijn Russische collega Dmitri Medvedev.

Medvedev benadrukt dat het Westen niet moet proberen om alle macht van de Syrische president af te nemen, zo meldt het persbureau Reuters.

Rusland heeft net als de westerse landen Syrië herhaaldelijk herinnerd aan het doorvoeren van de beloofde hervormingen. Het verschil is dat Rusland al-Assad meer tijd geeft dat het Westen.

Bovendien is Moskou, in tegenstelling tot de westerse landen, van mening dat tegenstanders van het Syrische regime schuldig zijn aan het geweld in Syrië.

VN-resolutie

De reactie van de Russische president volgt op een dinsdag uitgesproken veto tegen een resolutie waarin Syrië wordt veroordeeld. Volgens Rusland zou de resolutie niet meehelpen aan een vreedzame oplossing.

Medvedev wil voorkomen dat Syrië op dezelfde wijze wordt behandeld als Libië. Rusland vindt dat de NAVO er niet in is geslaagd om Libische burgers te beschermen. Verder betreurt Rusland dat door middel van een VN-resolutie Muammar Kaddafi met geweld is afgezet.

Rusland wil dat in de ontwerpresolutie tegen Syrië een militair ingrijpen wordt uitgesloten.

Inmiddels heeft de opstand in Syrië aan meer dan 2900 mensen het leven gekost, zo blijkt uit cijfers van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten