GENEVE - Sinds het begin van de volksopstand tegen de Syrische dictator Bashar al-Assad zijn al meer dan 2900 mensen om het leven gebracht.

Dat heeft de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN donderdag bekendgemaakt.

Sinds het begin van de volksopstand tegen de Syrische dictator Bashar al-Assad zijn al meer dan 2900 mensen om het leven gebracht.

''Volgens de gedetailleerde lijst met namen van individuen die we hebben bijgehouden, is het totaal aantal mensen dat is gedood sinds de protesten begonnen nu meer dan 2900", aldus een woordvoerder van de VN-functionaris.

Vermist

Het feitelijke dodental in Syrië ligt vermoedelijk nog veel hoger, aangezien een groot aantal personen te boek staat als vermist.

Oppositie-organisaties stellen dat ongeveer 30.000 mensen op dit moment worden vastgehouden in gevangenissen van de veiligheidsdiensten. Mishandelingen, martelingen en moord zijn schering en inslag in deze detentiecentra.

Moord

Het Damascus Center for Human Rights Studies, een van de bewegingen van tegenstanders van Assad, stelt bewijzen te hebben verzameld voor de moord op zeker 183 minderjarigen.

Velen van hen zouden in gevangenschap ook zijn gemarteld en verkracht. De organisatie toonde donderdag in de Zwitserse stad Genève de film 'Child of Syria', over de dood van de 15-jarige Thamer al-Sharei uit de zuidelijke stad Daraa.

Hij verdween eind april tijdens een demonstratie. Zijn ouders troffen het stoffelijk overschot van hun zoon aan in een mortuarium. Het lijk vertoonde 11 kogelwonden en zijn belagers hadden een gat geboord in een van zijn wangen, zo verklaarden de ouders, die inmiddels zijn gevlucht naar buurland Jordanië.

Protesten

De protesten voor hervormingen in Syrië begonnen half maart. Het bewind van Assad probeert de opstand sindsdien met grof geweld te breken.

De VN-Mensenrechtenraad vergadert vrijdag in Genève. Dan komt onder meer de situatie in Syrië ter sprake. Het VN-orgaan probeert onderzoek te doen naar de geweldsexplosie in Syrië, maar medewerkers werden tot nog toe geweerd door de machthebbers van dat land.

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten