TARIN KOWT/KUNDUZ - Staatssecretaris Ben Knapen van Ontwikkelingssamenwerking heeft een met Nederlands geld aangelegde weg geopend tussen de Afghaanse steden Tarin Kowt en Chora in de provincie Uruzgan.

Hij deed dat door samen met de provinciale gouverneur en lokale stamleiders een lint door te knippen op de rotonde aan het begin van de 40 kilometer lange en geasfalteerde weg.

Knapen noemt de nieuwe weg een fysiek symbool van de gezamenlijke geschiedenis die Nederland heeft met de Afghanen.

''We delen dezelfde trotse en verdrietige geschiedenis. Verdrietig omdat er mensen zijn omgekomen, trots omdat we veel bereikt hebben’’, aldus Knapen. Nederland voerde van 2006 tot 2010 een missie uit in de provincie Uruzgan en verloor daarbij 25 militairen.

Bijzonder moment

Tevens is de opening van de weg volgens de staatssecretaris een bijzonder moment, omdat dit het eindpunt markeert van de intensieve Nederlandse betrokkenheid. ''We zijn vertrokken’’, stelde Knapen. ''We zijn nog niet helemaal weg, want de ontwikkelingshulp loopt nog enige jaren door. Maar het is nu aan de Afghanen om onze inzet de moeite waard te maken.''

De provinciale gouverneur Mohammed Omar Shirzad zei te beseffen dat de Afghanen nu zelf de verantwoordelijkheid hebben over de weg. ''De ontwikkeling van de weg en van het onderwijs zijn belangrijke elementen die zullen leiden tot vrede in Uruzgan’’, zei de gouverneur, die verder stelde elke keer als hij over de weg rijdt aan de Nederlanders te zullen denken.

Balluchivallei

Het plan voor de weg, waaraan Nederland 22,5 miljoen euro heeft bijgedragen, ontstond in 2007. De verbinding tussen de twee steden moest niet alleen de economie in het gebied aanzwengelen, maar ook zorgen voor meer veiligheid. De weg slingert door de beruchte en onherbergzame Balluchivallei, waar jarenlang zwaar werd gevochten tegen de radicaalislamitische Talibanbeweging.

Knapen was dinsdag in Uruzgan, maar dat mocht pas donderdag worden gemeld in verband met de veiligheid. Woensdag en donderdag bezocht hij de politietrainingsmissie in de noordelijke provincie Kunduz.