BRUSSEL - Het raketafweersysteem van de NAVO, dat Europa moet beschermen tegen raketten uit landen als Iran, zal in 2018 operationeel zijn.

Dat zei NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen woensdag in Brussel. De eerste fase van het systeem moet volgend jaar al gebruiksklaar zijn.

Spanje werd woensdag het zesde Europese NAVO-land dat meedoet aan het raketschild. In de marinebasis Rota, bij Cadiz, zullen vier Amerikaanse fregatten met het Aegis-raketafweersysteem worden gestationeerd. Ook Nederland zal een bijdrage leveren.

Rasmussen verwacht dat binnenkort nog meer landen een bijdrage zullen toezeggen. De Nederlandse zal bestaan uit verbeterde radarsystemen op de vier luchtverdedigingsfregatten, waarmee raketten snel opgespoord kunnen worden.

Afweerraketten

Ook Polen, Roemenië, Turkije en Tsjechië doen mee. In Polen en Roemenië komen afweerraketten, in Tsjechië en Turkije radarinstallaties.

De Spaanse premier Zapatero ondertekende woensdag in Brussel de overeenkomst met de Amerikaanse defensieminister Leon Panetta. In Rota zullen 1100 Amerikanen worden gestationeerd.

Panetta

Panetta noemde het besluit een teken dat de Amerikaanse regering, ondanks de noodzaak om fors op de defensie-uitgaven te bezuinigen, toch wil blijven investeren in het bondgenootschap.

Rasmussen kenschetste het akkoord als 'slimme defensie op zijn best'. In deze financieel zware tijden moeten de NAVO-landen zo veel mogelijk samen doen, zei hij.

Rusland

In 2007 besloten de VS om op eigen houtje een raketafweersysteem in Europa te stationeren, met steun van Polen en Tsjechië. Maar na felle protesten van Rusland - dat daarin een bedreiging zag - schrapte president Barack Obama dat in 2009.

Hij besloot daarop in te zetten op een systeem dat samen met de NAVO-bondgenoten zou worden ontwikkeld.