PARIJS - De Syrische president Bashar Assad is een dictator die zijn eigen volk afslacht. Dat heeft de Franse minister van buitenlandse zaken Alain Juppé woensdag gezegd.

Hij sprak zijn steun uit voor de Syriërs die proberen het regime van Assad ten val te brengen.

In een scherpe verklaring, geschreven in het Engels - wat hoogst ongebruikelijk is -, beklaagt Juppé zich over het veto dat Rusland en China in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties hebben uitgesproken over een resolutie die Syrië sancties oplegt als het niet onmiddellijk een einde maakt aan het militaire geweld tegen burgers.

Frankrijk blijft de 'rechtvaardige strijd' van de Syriërs die het vertrek van Assad eisen steunen. Juppé noemde het verwerpen van de resolutie een 'zwarte dag' voor Syrië en de Veiligheidsraad.

Duitsland

Ook Duitsland heeft scherpe kritiek geleverd op het veto. De Duitse minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle zei woensdag dat het 'een bijzonder treurige dag was voor de internationale rechtspraak en de mensenrechten'.

Volgens Westerwelle tast het veto de 'autoriteit van de Veiligheidsraad aan'.

Fascistisch

De leider van de verenigde Syrische oppositie zegt dat de Chinees-Russische blokkade van een VN-resolutie tegen het bewind van de Syrische president Bashar al-Assad mogelijk tot meer geweld.

''Het steunen van Bashar al-Assad in zijn militaristische en fascistische project zal het Syrische volk niet aanmoedigen om vast te houden aan een vreedzame revolutie'', zei Bourhan Ghalioun, de leider van de Syrische Nationale Raad.