AMSTERDAM - Israël is vanwege haar nucleaire wapens een bedreiging voor het Midden-Oosten, zo stelt de Turkse premier Tayyip Recep Erdogan. Volgens hem maakt Israël zich schuldig aan staatsterrorisme.

“Ik zie Israël als een bedreiging voor onze regio, omdat het in bezit is van een atoombom”, zei Erdogan woensdag tijdens een bezoek aan Zuid-Afrika. Dit meldt het persbureau AFP.

Omdat westerse landen Iran streng in de gaten houdt in verband met haar nucleaire programma, beschuldigt de Turkse premier het Westen van “dubbele normen”.

Erdogans opmerking is een reactie op de Israëlische ambassadeur in Zuid-Afrika, die de islamitische organisatie Hamas beschuldigt van het uitvoeren van raketaanvallen op Israëlisch grondgebied.

Volgens Erdogan moet niet vergeten worden dat tienduizenden Palestijnen zijn gedood als gevolg van bommen vanuit Israël. Ook verwijt de premier Israël dat het land VN-gebouwen in de Gazastrook heeft aangevallen met fosforbommen.

Hulpkonvooi

De relatie tussen Turkije en Israel staat sinds mei 2010 onder druk, omdat Israëlische militairen een Turkse hulpkonvooi op weg naar Gaza enterden. Daarbij kwamen negen Turkse activisten om. Vervolgens weigerde Israël zich te verontschuldigen.

Vorige maand werd door Turkije al de militaire samenwerking met Israël opgezegd. Ankara heeft gedreigd eventuele Turkse schepen die naar Gaza varen in de toekomst te begeleiden met oorlogsschepen.