Afghanistan heeft zes mensen opgepakt die president Hamid Karzai wilden vermoorden. Onder de verdachten is een lijfwacht van Karzai.

De arrestanten zouden zijn aangesloten bij het radicale Haqqani-netwerk. Dat hebben de Afghaanse autoriteiten woensdag bekendgemaakt.

Onder de verdachten zijn een bodyguard van Karzai, een professor in de geneeskunde en studenten. Ze zouden in het Pakistaanse Noord-Waziristan hebben getraind om de aanslag uit te voeren.

Ombrengen

De verdachten zouden hebben gezegd dat ze de beschikking hadden gekregen over 150.000 dollar om de aanslag uit te voeren. Ze wilden Karzai ombrengen tijdens een van zijn reizen buiten de hoofdstad.

De verdachten zijn vorige week gearresteerd. Bij hen zijn onder meer bomvesten aangetroffen. Het is niet duidelijk hoe vergevorderd het moordplan was, hoewel de autoriteiten stelden dat de groep ''erg dichtbij" was gekomen.

Haqqani-netwerk

Het Haqqani-netwerk is een van de grootste en meeste gevreesde rebellenbewegingen in Afghanistan. De groepering wordt onder meer verantwoordelijk gehouden voor de moord op Karzais voorganger en vredesonderhandelaar Burhanuddin Rabbani.

Die kwam enkele weken geleden om door een bomaanslag. Ook Karzais machtige broer Ahmed Wali en zijn belangrijke bondgenoot Jan Mohammad Khan werden dit jaar vermoord.

Moordpogingen

Karzai zelf was de afgelopen jaren het doelwit van zeker vier moordpogingen. Zo probeerden extremisten hem in april 2008 om te brengen tijdens de viering van de Afghaanse bevrijdingsdag.

Ze beschoten het podium waar Karzai zat, maar hij bleef ongedeerd. Enkele omstanders kwamen om.