NEW YORK - Rusland en China hebben dinsdag een veto uitgesproken tegen een resolutie waarin Syrië wordt veroordeeld. Ze vinden dat de resolutie niet meehelpt aan een vreedzame oplossing van de crisis in Syrië.

Zonder de veto's had de resolutie een meerderheid gekregen in de VN-Veiligheidsraad.

De tekst was gericht tegen het maandenlange harde overheidsgeweld tegen betogers in Syrië. De Verenigde Naties vermoeden dat circa 2700 demonstranten zijn omgekomen door hardhandig optreden van politie en leger.

De kritische resolutie was opgesteld door de vier huidige Europese leden van de Veiligheidsraad (Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Portugal).

Afgezwakt

De opstellers hadden de tekst al afgezwakt. De dreiging met sancties was veranderd in een verwijzing naar 'doelgerichte maatregelen'.

Rusland en China vrezen vooral inmenging in Syrische aangelegenheden. Ze willen wachten op de democratische hervormingen die de Syrische president Bashar al-Assad heeft beloofd.

Bovendien hebben Rusland en China nog een kater van de resolutie over Libië enkele maanden geleden. De VS en Europese landen begonnen toen een militair offensief in Libië, wat volgens Rusland en China niet de bedoeling was.

Woedend

De Verenigde Staten reageerden woedend op de veto's. ''Het is hoog tijd dat de Veiligheidsraad zijn verantwoordelijkheid neemt en harde sancties instelt tegen het Syrische regime'', zei de VS-ambassadrice bij de Verenigde Naties, Susan Rice. Ze zei dat Rusland en China kennelijk ''liever wapens verkopen aan het Syrische regime.''

De Amerikaanse ambassadrice liep boos weg toen de Syrische ambassadeur verklaarde dat westerse landen de aanzet gaven tot geweld in Syrië. De Syriër noemde de woorden van de resolutie ''ongekend agressief''.

Teleurgesteld

De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague zei teleurgesteld te zijn dat de resolutie was verworpen.

Frankrijk meldde dat het zich niet laat tegenhouden door de afwijzing. ''Een veto kan geen vrijbrief zijn voor de Syrische autoriteiten.''

Alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons nieuwsdossier