DESSEL - Drie mensen zijn in België radioactief besmet geraakt toen een ,,potje plutonium'' op de grond viel tijdens een internationale inspectie van de nucleaire afvalverwerker Belgoprocess in Dessel.

Het bedrijf maakte dat dinsdag bekend.

De inspecteurs van de nucleaire waakhonden Internationaal Atoomagentschap (IAEA) en Euratom raakten besmet, net als een medewerker van Belgoprocess. Ze zijn overgebracht naar het naburige Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) voor ontsmetting en controle.

Volgens een woordvoerder liep het dinsdagmiddag fout tijdens de ''manipulatie" van een potje plutonium. ''Daardoor kwam het potje op de grond terecht", aldus de zegsman. Het zou gaan om een extreem kleine hoeveelheid.

Het is niet duidelijk wat de gezondheidsrisico's zijn voor de drie slachtoffers. ''De uitwendige besmetting hebben we onmiddellijk kunnen meten. De mensen droegen uiteraard beschermingskledij en een gasmasker. Om meer te weten over een mogelijke inwendige besmetting zijn tijdrovende metingen nodig", aldus de woordvoerder.

Volgens Belgprocess is er geen radioactiviteit vrijgekomen buiten het gebouw en is er geen gevaar voor het milieu of risico voor de omwonenden.