MOGADISHU - Door een aanslag dinsdag in de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn veel slachtoffers gevallen.

Een coördinator van de ambulancedienst sprak van 65 doden en 50 gewonden. Somalische functionarissen en medewerker van de Afrikaanse Unie repten van ruim 50 doden.

Getuigen zeiden dat een vrachtwagen met explosieven voor een regeringsgebouw tot ontploffing was gebracht. De radicaalislamitische beweging al-Shabaab heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist.

Het is de bloedigste aanslag van de groepering, die banden heeft met al-Qaeda, sinds ze in augustus de hoofdstad verliet. De Afrikaanse Unie sprak van een ''zeer ernstig'' incident.

Studenten

Onder de doden en gewonden zijn studenten en militairen. De studenten stonden in de rij om examen te doen. Aan de regeringsgebouwen is grote schade ontstaan. Tientallen mensen zijn naar een ziekenhuis overgebracht. Veel gewonden hebben brandwonden.

In een pand dat is verwoest, waren acht ministeries ondergebracht, aldus minister Abdullahi Godah Barreh van Planning tegen de BBC. ''Bijna de helft van het kabinet zit in dat gebouw, het was dus een goed doel voor de terroristen.'' Volgens de regering zijn geen hooggeplaatste functionarissen gewond of gedood.

Overgangsregering

Somalië heeft sinds de jaren '90 geen functionerend centraal gezag meer. Ook de huidige overgangsregering heeft in grote delen van Somalië helemaal niets te vertellen. Al-Shabaab heeft in die gebieden vrij spel.

Het land in de Hoorn van Afrika kampt ook nog met de ergste droogte in tientallen jaren. Tienduizenden mensen zijn naar Mogadishu getrokken in de hoop daar hulp te vinden.

Volgens de VN worden 750.000 Somaliërs bedreigd met de hongerdood en wordt het nog erger. Vooral in het zuiden zal de situatie de komende maanden verder verslechteren.