PERUGIA - De belangrijkste verdachte in een geruchtmakende seksmoord in Italië, de Amerikaanse studente Amanda Knox, is maandag in hoger beroep vrijgesproken. 

De rechtbank van Perugia bepaalde dat ze onmiddellijk moet worden vrijgelaten. Knox (24) zat vier jaar vast.

Ook haar Italiaanse ex-vriend en medeverdachte, Raffaele Sollecito, is vrijgesproken.

Knox en Sollecito zijn ervan beschuldigd dat ze in 2007 een huisgenote hebben vermoord in een studentenhuis in de Italiaanse stad Perugia.

De 21-jarige Britse studente Meredith Kercher werd doodgestoken tijdens een seksspel. Het slachtoffer was halfnaakt, had tientallen steekwonden en haar keel was doorgesneden.

Derde verdachte

Knox werd wegens de moord op Kercher eerder veroordeeld tot 26 jaar celstraf, haar ex-vriend tot 25 jaar.

De twee gingen daartegen in hoger beroep. Onafhankelijke experts zaaiden onder meer twijfel over cruciaal dna-bewijs.

Een derde verdachte, de Ivoriaan Rudy Guede, was eerder al veroordeeld in verband met de moord. Hij kreeg 30 jaar celstraf, wat in hoger beroep werd teruggebracht tot 16 jaar.

Nachtmerrie

De familie van Knox was blij met de uitspraak. ''We zijn dankbaar dat Amanda's nachtmerrie voorbij is. Ze heeft geleden voor een misdaad die ze niet begaan heeft", aldus een zus van Knox.

Maandag herhaalde Knox zelf dat ze onschuldig was. ''Ik heb niet gemoord, ik heb niet verkracht, ik heb niet gestolen, ik was er niet'', verklaarde ze huilend.

IJselijke blik

De zaak kreeg wereldwijd veel media-aandacht. Knox werd gedurende het proces soms afgeschilderd als een duivelin. Een van de bijnamen die ze kreeg was de 'Engel met de ijselijke blik'. Degenen die waren overtuigd van haar onschuld beschreven haar juist als een doodnormaal, naïef meisje.

Buiten de rechtbank werd geprotesteerd tegen de uitspraak. Een man met een luidspreker schreeuwde: ''ze zijn schuldig!"