STOCKHOLM - De vrijdag overleden Canadese wetenschapper Ralph Steinman (68) krijgt de Nobelprijs voor de Geneeskunde postuum. Dat maakte het Nobelcomité maandag bekend.

In een verklaring van het Nobelcomité wordt de situatie omschreven als ''uniek'' en ''ongekend'' in de geschiedenis van de Nobelprijs.

Steinman kreeg de prijs maandag toegekend zonder dat het Nobelcomité wist dat hij vrijdag was overleden aan alvleesklierkanker.

Statuten

Volgens de statuten van de Nobelprijs kan de onderscheiding niet worden toegekend aan een dode. Een winnaar die na de bekendmaking overlijdt, kan wel de prijs krijgen. Die kan dan worden toegekend aan de instelling waaraan de winnaar verbonden was.

Het is de bedoeling van die regels dat de prijs ''niet met opzet'' postuum wordt toegekend, aldus de organisatie. Maar het besluit om Steinman de prijs te geven werd in alle oprechtheid genomen, gebaseerd op de veronderstelling dat de laureaat nog leefde, aldus de verklaring. Daarom wordt het besluit niet veranderd.

Telefoontjes

Volgens secretaris Göran Hansson van het comité is het gebruikelijk dat de winnaars drie kwartier tot een half uur voor de toekenning persoonlijk op de hoogte worden gesteld. ''Dat is dit jaar, ondanks tal van telefoontjes en e-mails, niet gebeurd", gaf Hansson toe in een interview op de radio.

De selectie van de laureaten voor de Nobelprijs voor de Geneeskunde duurt een heel jaar. In september krijgen ongeveer drieduizend professoren over de hele wereld een formulier waarmee ze vertrouwelijk hun nominaties kunnen doorgeven. De formulieren moeten uiterlijk op 31 januari zijn teruggestuurd,

Lees alles over de Nobelprijzen in ons dossier

Nobelprijs naar onderzoekers immuunsystemen