AMSTERDAM - Voorman van de Nationale Overgangsraad (NTC) Mahmoud Jibril zegt te zullen opstappen uit het tijdelijke Libische bewind zodra het land volledig "is bevrijd".

Dat moment breekt aan wanneer Sirte, geboorteplaats en een van de laatste bolwerken van de verdreven Libische leider Muammar Kaddafi, valt, noteert de Arabische nieuwszender al-Jazeera maandag op uit de mond van Jibril.

Sinds de opstanden tegen het regime van Kaddafi in februari van dit jaar losbarstten treedt Jibril regelmatig op als oppositieleider en internationaal gezicht van de rebellenorganisatie, die de eerste maanden vanuit de oostelijk gelegen stad Benghazi opereerde.

Eind augustus viel na een hevige strijd van zes maanden het regeringsbolwerk van het Kaddafi-regime in de hoofdstad Tripoli.

De NTC verhuisde daarop naar Tripoli en werkt momenteel aan de vorming van een tijdelijk kabinet. De presentatie daarvan is al een paar keer uitgesteld, maar lijkt nu toch aanstaande te zijn.

Jibril liet vorige week al weten dat hij zelf geen zitting zal nemen in de nieuwe, tijdelijke, regering. Volgens anonieme bronnen was zijn positie een knelpunt in de gesprekken. Het is niet duidelijk wat de bezwaren tegen hem zijn.

Sirte

Sinds Tripoli door de toenmalige rebellen werd veroverd, is Kaddafi spoorloos. Middels audioboodschappen op lokale zenders heeft hij zijn aanhang een aantal keer aangespoord te blijven vechten tegen de "ratten". Dat gebeurt nog in hoofdzakelijk drie plaatsen, Sabha, Bani Walid en vooral geboorteplaats van de kolonel Sirte.

Maandag hebben strijders voor de nieuwe machthebbers, de NTC, de aanval op Sirte opnieuw geopend. Volgens artsen is het dorp Qasr Abu Hadi, Kaddafi's feitelijke geboorteplek aan de rand van Sirte, maandagmiddag "bevrijd van Kaddafi-troepen".

Qasr Abu Hadi en Sirte:


Grotere kaart weergeven

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Persconferentie NTC