AMSTERDAM - Vanwege de eisen van Nederland zijn in de Afghaanse provincie Kunduz nauwelijks agenten beschikbaar om te worden getraind door Nederlanders. Hierdoor zit een deel van de Nederlanders duimen te draaien.

Dat schrijft NRC Handelsblad maandag.

Dertig Afghaanse politiemannen begonnen zaterdag aan de eerste door Nederlanders gegeven basiscursus.

In acht weken worden ze getraind in onder meer fouilleren en schieten. Van de cursisten kunnen er maar vijf lezen. Tekeningen en Playmobil moeten hierbij soelaas bieden.

GroenLinks

Vooral vanwege eisen van GroenLinks is het uit den boze dat de agenten militaire taken uitvoeren. Dit is volgens de krant lastig voor de internationale partners in Kunduz, vooral de Duitsers. Verder kan het leeuwendeel van de docenten van de marechaussee niets doen, omdat er maar één klas is. Dat komt mede omdat de grenspolitie niet meer mag worden opgeleid.

Marechaussee Ron Stobbelaar wijt dit aan de 'knellende beperkingen' van de politiek. "Ik hoop dat ze er in Den Haag over nadenken hoeveel mensen ze hiernaartoe sturen. Het zou veel slimmer zijn om naar behoefte trainers te sturen, want nu zitten hier mensen voor niks."

Lastig

Naast GroenLinks stelden ook D66 en ChristenUnie eisen om te garanderen dat de agenten niet worden ingezet voor militaire doeleinden. Gedoogpartner PVV stemde niet in met de operatie van het minderheidskabinet van CDA en VVD. Ook de PvdA heeft geen vertrouwen in de missie van ruim vijfhonderd man.

"Nederland maakt het ons wel lastig", zegt Bernd Schuhmann, plaatsvervangend hoofd van het opleidingscentrum in de krant.

Ministerie

Het ministerie van Defensie bevestigt dat lang niet alle trainers al aan het opleiden zijn. "We zijn drie maanden eerder begonnen. De bedoeling was pas in januari van start te gaan", zegt een woordvoerder van het departement. "2011 is een inregeljaar. Je kunt niet zeggen dat het te laat of te weinig is."

"De mensen die er nu zijn, zijn vooral bezig met voorbereidingen", vervolgt de zegsman. "Zij kijken hoe het gaat, ook bij de Duitsers, en gaan de opleiding verder ontwikkelen.

Anders

De achtweekse opleiding die marechaussees geven is anders van aard dan de 'oude' van zes weken, legt de woordvoerder uit. "Vorige week is ook de tienweekse vervolgopleiding gestart, die wordt uitgesmeerd over vijf maanden."

Hier verzorgen infanteristen van de landmacht de training, samen met marechaussees. Meegereisde politiemensen uit Nederland richten zich op het hogere en middenkader van de Afghaanse politie. "Zij doen geen gewone trainingen."