AMSTERDAM - Syrische veiligheidstroepen hebben naar verluidt in de afgelopen drie dagen in de stad Rastan meer dan drieduizend mensen gevangengenomen.

Dat stelt een activist in het zeer onrustige Arabische land maandag tegenover het Amerikaanse persbureau AP.

In Rastan is de afgelopen week het toneel geweest van extreem gewelddadig optreden van regeringstroepen tegen tegenstanders van het regime van president Bashar al-Assad.

Volgens de bron werden de gevangenen uit hun huizen gehaald en zijn ze opgesloten in fabrieken en scholen.

Militairen hebben Rastan zaterdag voor het grootste gedeelte ‘heroverd’ op de betogers tegen Assad. In die stad van 40.000 inwoners, ongeveer 180 kilometer ten noorden van hoofdstad Damascus, vochten regeringstroepen vijf dagen tegen deserteurs en gewapende aanhangers van het verzet.

Locatie Rastan:


Grotere kaart weergeven

Syrische raad

Zondag werd bekend dat Syrische opstandelingen hun krachten hebben gebundeld in een nieuw orgaan, de Syrische Raad. ''Het is een onafhankelijke groep die de soevereiniteit van het Syrische volk verpersoonlijkt in hun strijd voor vrijheid”, zei voorzitter en oppositieleider Burhan Ghalioun.

In de nieuwe raad zit onder meer de verboden Moslimbroederschap, naast liberalen, activisten die zich in Syrië bevinden, nationalisten, islamisten, Koerden en Asyriërs.

Opstand

De opstand in Syrië begon in maart. Het regime van Assad treedt keihard op tegen dissidenten, zeker 2700 mensen kwamen al door geweld om het leven.

De exacte situatie in het land is echter lastig weer te geven omdat buitenlandse journalisten niet worden toegelaten en de nationale media onder hevige censuur staan van het Assad-regime.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten